Zelenina jsou jedlé části rostlin a podle toho, o kterou část se jedná (kořeny, bulvy, nať, plody apod.), ji můžeme rozdělit do několika skupin:
• košťálová – zelí, kapusta, květák, kedlubna, brokolice, pekingské a čínské zelí
• kořenová – mrkev, celer, petržel, pastinák, křen, ředkev, ředkvička aj.
• listová – salát, špenát, mangold aj.
• plodová – rajčata, paprika, lilek, okurka, tykev, meloun aj.
• cibulová – cibule, česnek, pór, pažitka aj.
• lusková – hrášek, fazolové lusky
• natě – kopr, celer, petržel, libeček aj.
• klasy – kukuřice cukrová
• výhonky – chřest, bambus aj.
Váš jídelníček by měl být pestrý, a proto by měla být pestrá i paleta zeleniny v něm – každý druh totiž obsahuje jiné vitaminy a ochranné látky.
Pokuste se každý týden zařadit jeden nový nebo ne zcela běžný druh zeleniny.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.